English

Seminar: Ibsen og Hedda i Iran. Sæterhytten 19. og 20. september

Seminar: Ibsen og Hedda i Iran.

Sæterhytten 19. og 20. september (som en del av Ibsenfestivalen)

Er det greit for et norsk ensemble å spille Hedda Gabler med sjal i Iran? Hva skjer med kunsten hvis den underlegges sensur? Og hvilken rolle spiller Ibsen og Hedda Gabler for kvinnefrigjøringen i Iran?

Visjoner Teater utløste en heftig mediedebatt her hjemme da de gjestet Fadjr Internasjonale Teaterfestival i januar 2016. Debatten handlet om hvordan norske scenekunstnere kunne underlegge seg iransk sensur i sin tolkning av Hedda Gabler. Hvordan oppfattes scenekunst som en ytring i dag?

Bakgrunnen for seminaret er Visjoner Teaters reiser til Iran og deltakelse på den internasjonale kulturfestivalen Fadjr som hver januar holdes i Teheran.  Visjoner Teater viste ”Hedda Gabler” på Fadjr-festivalen i år og dette vakte stor medieoppmerksomhet og skapte stor offentlig debatt her hjemme. Opptakten var Karin Moes kronikk i Klassekampen: Ein tilslørt Ibsen.

Visjoner Teater måtte gjøre visse tilpasninger av spillet før forestillingen kunne vises i Iran. Seminaret vil blant annet vise konkret hva disse tilpasningene bestod i ved å spille scener slik de ble gjort i Iran. Kunstnerne vil fortelle om hvilke vurderinger som ble gjort i forkant, og hvilke erfaringer de gjorde underveis?


Juni Dahr kommenterer dette slik: ”Hedda Gabler har nettopp blitt spilt for fulle hus på Sæterhytten på Bygdøy under Ibsenfestivalen, og i sommer vant den ærespris under den internasjonale Festival de Almada i Portugal. I januar ble forestillingen vist på Fadjr-festialen i Iran. I den forbindelse måtte vi gjennom mange runder med refleksjon, og også tilpasse forestillingen til Iranske rammer. Vi var interessert i hvordan scenekunst oppfattes som en ytring i dag og hvordan Ibsens drama kan transformeres til ulike kontekster og hvordan vi konkret skulle gjøre det. Vi er glade for å ha fått med oss et stort knippe særdeles kompetente og kunnskapsrike deltakere fra Iran og Norge til dette seminaret, og også for å kunne invitere et bredt publikum inn i denne samtalen”.

Visjoner Teater og Danse og Teatersentrum inviterer til seminaret:

 PROGRAM SEMINAR 19. og 20. SEPTEMBER 2016 PÅ SÆTERHYTTEN

«Ibsen og Hedda i Iran»

Mandag 19. september kl. 18.00 - 20.00
Visjoner Teater presenterer scener fra Hedda Gabler slik den ble vist i Teheran

Tirsdag 20. september kl. 10.00 - 15.00
Debatter, foredrag, innlegg og kunstneriske møter med skuespillere fra Norge og Iran, forskere og kulturpersoner som arbeider internasjonalt.
 
Deltakere:
Professor Helge Rønning leder debatten.
Farin Zahedi, professor/instruktør.
Massoud Rayegani skuespiller/instruktør.
Karin Moe, forfatter, litteraturkritiker, spaltist Klassekampen.
Inger Buresund, teatersjef Hålogaland Teater, leder Ibsen International.
Frode Helland, Centerleder og professor Centre for Ibsen Studies, UiO.
William Nygaard, Norsk PEN, styreleder Visjoner Teater.
Tove Bratten, Danse og Teatersentrum DTS.
Erik Hillestad, Kirkelig Kulturverksted.

Visjoner Teater:
Skuespillere: Juni Dahr, Nina Woxholtt, Hauk Heyerdahl, Robert Skjærstad, Lars Øyno Tonje Gotschalksen instruktør, Marianne Roland produsent,
Juni Dahr: Skuespiller/regissør og kunstnerisk leder Visjoner Teater

Finn fram:
Sæterhyttens adresse er Bygdøyveien 30, og den ligger på Dronningberget på Bygdøy. Buss 30 til Frognerkilen. Parkering enten i Bygdøyveien, eller ved Rodeløkken kafé.

Gratis adgang begge dager.

Påmelding til ibsen@dahr.no

Seminaret er en del av Ibsenfestivalen 2016. Se mer her:  http://www.ibsenfestivalen.no/eng-sem-ibsen-og-hedda-gabler-i-iran-en

 

Nyttår!
     

Scenekunst.no SceneWeb Black Box Theater Scenekunstbruket

aid=1278